ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ: Πανελλήνιοι Αγώνες Ελικοπτέρων F3C - & Περιφερειακοί F3N στα Γιαννιτσά

Το Σάββατο και Κυριακή 8-9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένοι απο την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία [ΕΛΑΟ], Πανελλήνιοι Αγώνες Αερομοντελισμού της Κατηγορίας F3C [ακροβατικά ελικόπτερα] Οι αγώνες έγιναν στο Μοντελοδρόμιο του Αχλαδοχωρίου...
του Ν. Πέλλας με την υποστήριξη του τοπικού συλλόγου της Αεραθλητικής Ενωσης Γιαννιτσών.
Στους Πανελλήνιους αγώνες έλαβαν μέρος αθλητές απο τους αθλητικούς συλλόγους της Μαγνησίας [ΑΕΜΑ] της Κοζάνης [ΣΑΚ] των Γιαννιτσών [ΑΕΓ] των Αθηνών [ΑΕΡΑΣ] της Αερολέσχης Ιωαννίνων, Αερολέσχη Φθιώτιδας, όπως και απο την Αερολέσχη Κέρκυρας.
Οι αγώνες των ελικοπτέρων χωρίζονται σε 3 σκέλη, αρχάριοι F3C GR-A, προχωρημένοι F3C GR-B, και η F3C FAI διεθνής κατηγορία. Στην κατηγορία F3C FAI και απο την τελική κατάταξη των νικητών, προκύπτει η εθνική ομάδα που θα αγωνιστεί με τα Ελληνικά χρώματα στους παγκόσμιους αγώνες που θα γίνουν στην Πολωνία τον αύγουστο του 2013, και διοργανωνονται απο την Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία [FAI].
Οι αγώνες των τηλεκατευθυνόμένων ελικοπτέρων περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα με ασκήσεις ακριβείας στην φάση της αιωρησης του μοντέλου, όπως και στην πτήση ψηλά. Οι κριτές βαθμολογούν κάθε σημείο της άσκησης, η οποία χρειάζεται να γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα, να περιέχει ακρίβεια κινήσεων του μοντέλου, αρμονία, και χάρη, ιδίως στις ασκήσεις που περιέχουν ακροβατικούς ελιγμούς ψηλά στον αέρα και σε μεγάλες ταχύτητες. Οι πτήσεις εκτελούνται δεξιά και αριστέρα αποκλειστικά και μόνο κατα μήκος του διαδρόμου [ασφάλτινου η χόρτου], όπως και όλα τα άλλα είδη του αθλητικού αερομοντελισμού [αεροπλάνα], πλήν των ανεμοπτέρων. Στους αγώνες αερομοντελισμού μπορούν να συμμετέχουν και να αγωνίζονται ταυτόχρονα αθλητές ηλικίας απο 11ετών έως και 65ετών
 Παράλληλα στο ίδιο διήμερο των Πανελληνίων αγώνων πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά η νέα κατηγορία ΑΓΏΝΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ F3N Η κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνει ασκήσεις ακριβείας σε φάση αιώρησης, αλλά  ακροβατικές φιγούρες στον αέρα, εμπλουτισμένες όμως κατά κύριο λόγο απο τις δύσκολες φιγούρες και μανούβρες της τρισδιάστατης πτήσης γνωστής στον κόσμο των τηλεκατευθυνομένων ελικοπτέρων, ως 3D. Η νέα αυτή κατηγορία αγώνων αν και προκυρήχθηκε απο την ομοσπονδία ως επίσημος "Περιφερειακός Αγώνας" δεν παύει όμως να είχε τον χαρακτήρα του "Πειραματικού Αγώνα" Και λέμε πειραματικού γιατί σε πρώτη φάση αθλητές, κριτές, και παράγοντες γνώρισαν όλοι μαζί το πολύ διαφορετικό απο την F3C, και δύσκολα βαθμολογικά πρόγραμμα. Ολοι μαζί και μετά την ολοκλήρωση των 3 γύρων του αγώνα, γνωρίσαμε και εντοπίσαμε τα προβλήματα που προκύπτουν απο κάθε νέα κατηγορία αγώνων.  Αναλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και oi υπόλοιπες χώρες που ξεκίνησαν τις δοκιμές και τους αγώνες της F3N. Χρειάζεται ακόμα πολύς χρόνος, αρκετοί αγώνες σε πειραματικό στάδιο, σε διασιλογικούς αγώνες, επίσημους περιφερειακούς, μέχρι να είμαστε όλοι έτοιμοι κάποια στιγμή να εκτελέσουμε τους Πανελλήνιους Αγώνες F3N Το ενδιαφέρον απο τους αθλητές για την F3N υπήρξε, και αυτό το έδειξε η μεγάλη συμμετοχή σε αυτόν τον πρώτο αγώνα.  
Ας δούμε όμως ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα απο το καταπληκτικό αγωνιστικά διήμερο του 2013 στο μοντελοδρόμιο του Αχλαδοχωρίου του Ν. Πέλλας.
Μιά άποψη του χώρου των αγώνων [Μοντελοδρόμιο Αχλαδοχωρίου] φωτογραφημένο απο ψηλά με κάμερα σε αερομοντέλο. Το χορτάρι δυστυχώς και λόγω της ξηρασίας των προυγούμενων ημερών δεν ήταν πράσινο όπως συνηθίζουμε να βλέπουμε τα μοντελοδρόμια της Ευρώπης, αλλά μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα και οι καιρικές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Αλλά με μόνο μειονέκτιμα αυτό, ό χώρος είναι πραγματικά περίφημος. Τόσο μεγάλος και άνετος που θα μπορούσε κάλιστα να φιλοξενήσει και διεθνείς διοργανώσεις.
Ο χώρος ξεκίνησε να στήνεται απο το πρωί της παρασκευής, με πολύ προσωπική δουλειά και προσπάθεια απο τα μέλη της Αεραθλητικής Ένωσης Γιαννιτσών που είχαν αναλάβει την εκτέλεση των αγώνων της ομοσπονδίας. Μέχρι το βράδυ ήταν πλέον όλα ετοιμα, όπου εκεί άρχισαν να καταφθάνουν και οι αθλητές που έλαβαν μέρος στους αγώνες, απο πολλά και διαφορετικά σημεία της χώρας μας. 
Το μοντελοδρόμιο βρίσκεται κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στο χωριό Αχλαδοχώρι. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του Ορεινού όγκου του Παίκου [φώτο] και το χωριό απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο απο των χώρο πτήσεων που ονομάζουμε ΜΟΝΤΕΛΟΔΡΟΜΙΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ. 

Σε πρώτο πλάνο το helipad [σημείο προσγείωσης και απογείωσης των ελικοπτέρων] ενώ πίσω σε απόσταση 15μ βρίσκονται οι κριτές. Πίσω και στην άκρη του μοντελοδρομίου διακρίνουμε την πολύ όμορφη συστάδα δένδρων [ακακίες] που πρόσφεραν την σκιά τους στα stand των αθλητικών ομάδων, καθώς και στους επίσκεπτες που παρακολουθησαν τους αγώνες του διημέρου.
 Ανάμεσα στον χώρο πτήσεων και στους αθλητές υπήρχε η είσοδος προς το helipad όπου εκεί τοποθετήθηκαν τα διαφημιστικά πανο και σημαίες, δίνοντας στον χώρο μια ακόμα ομορφότερη αθλητική ατμόσφαιρα. 

Ο σύλλογος είχε ετοιμάσει πάγκους και ειδικό χώρο, καλώντας φίλους του αερομοντελισμού των ελικοπτέρων που διαθέτουν μοντέλα ελικοπτέρων αντίγραφα των πραγματικών να τα φέρουν για να δημιουργηθεί μια  έκθεση στατικών μοντέλων στα όποια θα γίνονταν και διαγωνισμός καλύτερης και προσεγμένης κατασκευής με σημαντικά χορηγούμενα βραβεία. Δυστυχώς όμως οι μοντελιστές ήρθαν χωρίς τα μοντέλα τους, οπότε τα βραβεία παρέμειναν στο σύλλογο, για την επόμενη εκδήλωση-αγώνα. 

Η γραμματεία του αγώνα, και ο χώρος του αλυτάρχη με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται για μια τέτοιου είδους διοργάνωση προστατευεμένη κάτω απο την τεράστια ομπρέλα που για να στηριχθεί χρειάστηκε τσιμεντένια βάση 130κιλών που ήρθε με φορτηγό απο την Θεσσαλονίκη. Μερικές φορές ο σύλλογος είναι "της υπερβολής" αλλά η εμπειρία στις διοργανώσεις έδειξε ότι κανένας κόπος και υπερβολή δεν πάει ποτέ χαμένος.
Εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας στην θέση τους, του ΟΦΚΑΘ και Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης για πυρασφάλεια και πυροπροστασία, πρώτες βοήθειες κτλ.  πάντα στο πλευρό της Αεραθλητικής Ενωσης Γιαννιτσών. Τον Σεπτέβριο του 2013 στην πρώτη μεγάλη άσκηση ετοιμότητας της πολιτικής προστασίας όλων των Ελληνικών συλλόγων που θα γίνει στην θέρμη της Θεσσαλονίκης, η Αεραθλητική Ενωση Γιαννιτσών θα συνδράμει επίσημα στην άσκηση με τα εξοπλισμένα με κάμερες ελικόπτερα της, παρέχοντας σημαντική βοήθεια στο έργο των διασωστών. 
 Στην αρχή της διαδικασίας των αγώνων, ξεκινάει ο τεχνικός έλεγχος των μοντέλων των αθλητών που θα λάβουν μέρος σε αυτούς. Στην φώτο ο αθλητής του συλλόγου της Κοζάνης Σίμος Αποστολίδης που αγωνίστηκε στην νέα κατηγορία F3N.
Η διαδικασία του τεχνικού ελέγχου περιλαμβάνει το ζύγισμα του μοντέλου, καθώς και το εκπέτασμα των πτερυγίων, διάμετρο ρότορα κτλ. Ο αθλητής καταγραφεται και παίρνει μέσω κλήρωσης την σειρά που θα αγωνιστεί, ενω παράλληλα δίνεται και το γιλέκο με το νούμερο που του αντιστοιχεί. 

Τον τεχνικό έλεγχο τον έχουν αναλάβει μέλη του συλλόγου Γιαννιτσών Δημήτρης Λιουνής και Παύλος Αντωνιάδης, όπως και η κ Άννα Σφέτκου που παράλληλα έχει και την γραμματεία του αγώνα. 

Σειρά για τεχνικό έλεγχο ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, αθλητής εγεγραμμένος στα μητρώα της Αεραθλητικής Ένωσης Μαγνησίας [ΑΕΜΑ] Κατοικος Αθηνών πολύ γνώριμος στους κύκλους των αερομοντελιστών των ελικοπτέρων των Αθηνών. Ικανότατος χειριστής στις πτήσεις 3D με πανελλήνια φήμη. 
Η σειρά του Γιώργου Κεφαλά παλιού αθλητή της F3C GR-B με συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες και στην νέα κατηγορία F3N. O κ Κεφαλάς είναι απο την Θεσσαλονίκη εγεγραμμένος αθλητής στο μήτρωο του συλλόγου Γιαννιτσών. Εχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες που έχουν γίνει σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, και έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις σε 1η και 2η θέση αρκετές φορές. Στην φώτο ενώ παίρνει το χαρτάκι απο την κλήρωση με την σειρά της πτήσης του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://www.aeromodelling-news.gr  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...