ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ NiMH


Νικελίου Μετάλλων Υβρυδίου (Ni-MH )

Αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Παράγονται σε τυπικά μεγέθη ΑΑΑ, ΑΑ κτλ. Θεωρούνται εν γένει καλοί αντικαταστάτες των απλών αλκαλικών μπαταριών σε πολλές περιπτώσεις. Η τάση της κάθε μιας κυψέλης από την οποία κατασκευάζονται είναι 1.25Volt. Αυτή η τιμή είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν των...
αλκαλικών (1.5Volt) αλλά μεγαλύτερη από αυτή των Νικελίου Καδμίου (1.2 Volt).
Τιμές: Μια μπαταρία τύπου AA έχει κόστος περίπου 5Euro και έχει 2500mAh χωριτικότητα.
Πλεονεκτήματα: Υψηλής χωριτικότητας σε τυπικά μεγέθη, Φορτίζουν Εύκολα
Μειονεκτήματα: Ακριβότερες από τις NiCd, αποφορτίζονται πολύ γρήγορα σε κατάσταση αδράνειας και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα με μεγάλες απαιτήσεις ενέργειας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αλκαλικών και επαναφορτιζόμενων μπαταριών;
Οι μπαταρίες χωρίζονται γενικά σε δυο τύπους— τις πρωτογενείς και τις επαναφορτιζόμενες. Οι πρωτογενείς μπαταρίες χρησιμοποιούνται μια φορά και πετιούνται. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μπορούν να επαναφορτιστούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά. Γενικά, οι αλκαλικές είναι πρωτογενείς μπαταρίες. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες περιέχουν αναστρέψιμα χημικά υλικά, που τους επιτρέπουν να φορτίζονται ξανά και ξανά.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των μπαταριών Νικελίου Καδμίου και Νικελίου υδριδίου του μετάλλου;
Και οι δυο τύποι μπαταριών είναι συστήματα επαναφόρτισης 1.2 volt, και όλες οι εφαρμογές είναι ανταλλάξιμες. Η κύρια διαφορά είναι ικανότητα απορροφητικότητας του υδρογόνου από το κράμα, που χρησιμοποιείται στην άνοδο των Νικελίου υδριδίου του μετάλλου (αρνητικό ηλεκτρόδιο) το οποίο αντικαθιστά το ηλεκτρόδιο του καδμίου που βρίσκεται στην μπαταρία Νικελίου Καδμίου. Συνήθως, οι μπαταρίες NiMH έχουν υψηλότερη απόδοση και είναι φιλικές προς το περιβάλλον καθώς δεν περιέχουν κάδμιο που είναι “βαρύ μέταλλο”.

Πόσες φορές μπορώ να επαναφορτίσω μπαταρίες Νικελίου υδριδίου του μετάλλου;
Οι κύκλοι ζωής εξαρτώνται από έναν αριθμό πραγμάτων συμπεριλαμβανομένου και της κατασκευής μπαταριών, το σχέδιο χρήσης και τις περιβαλλοντικές συνθήκες αποθήκευσης. Οι μπαταρίες NiMH μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στην παρατεταμένη υπερφόρτιση από τις μπαταρίες NiCd και θα έχουν μειωμένο κύκλο ζωής, αν υπόκεινται για πολύ καιρό σε εκτεταμένη υπερφόρτιση. Η αποθήκευση σε υψηλές θερμοκρασίες επίσης θα μειώσει τον κύκλο ζωής. Οι σημερινές μπαταρίες NiMH μπορούν να φορτιστούν και αποφορτιστούν εκατοντάδες φορές υπό κανονικές συνθήκες χρήσης.

Γιατί οι μπαταρίες θερμαίνονται κατά τη διάρκεια της φόρτισης;
Είναι φυσικό οι μπαταρίες να θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου φόρτισης, λόγω της ενέργειας που βάζει ο φορτιστής στην μπαταρία. Γενικά, η γρήγορη φόρτιση κατά την οποία γίνεται χρήση υψηλότερων τιμών φόρτισης καταλήγουν σε αυξημένες θερμοκρασίες. Οι θερμοκρασία των μπαταριών θα πρέπει να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα (θερμοκρασία δωματίου) μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που σταματάει η φόρτιση.

Για πόσο διάστημα κρατάει η μπαταρία NiMH τη φόρτισή της;
Οι τελευταίας γενιάς μπαταρίες Energizer 2450 AA NiMH έχουν βελτιωθεί στο σημείο που – κάτω από φυσιολογικές συνθήκες φύλαξης- κρατούν περίπου το 70% της αρχικής τους φόρτισης και μετά από 6 μήνες. Αυτό αλλάζει σημαντικά για μπαταρίες άλλων κατασκευαστών. Η απώλεια φόρτισης θα αυξηθεί και σε υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίας.


Πόσο καιρό μπορώ να φυλάξω τις μπαταρίες NiMH;
Λογικά, μέχρι 5 χρόνια αν τις φυλάσσετε σε φυσιολογικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Για να έχετε πλήρη απόδοση μετά από εκτεταμένη φύλαξη, συνιστούνται αρκετοί κύκλοι φόρτισης/ αποφόρτισης για να επανακυκλοφορήσουν οι ηλεκτρολύτες κλπ.

Πως μπορώ να ελέγξω αν οι μπαταρίες NiMH είναι ακόμα καλές;
Εξαιτίας της σταθερής αποφόρτισής τους, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε έναν απλό έλεγχο ποιότητας για μπαταρίες NiMH. Για πλήρως φορτισμένες μπαταρίες, ένας ελεγκτής μπαταριών που μετράει την τάση σε ένα κλειστό κύκλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γενικός οδηγός για να προσδιοριστεί αν η μπαταρία είναι “καλή” ή “ελαττωματική”. Ένα βολτόμετρο που μετράει την τάση σε ανοιχτά κυκλώματα δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο αξιολόγησης επαναφορτιζόμενων μπαταριών και δε συνιστάται γι’ αυτόν το σκοπό.
Ο πιο σωστός τρόπος μέτρησης της απόδοσης των επαναφορτιζόμενων είναι η παρακολούθηση του χρόνου και της τάσης εν ώρα ελεγχόμενης αποφόρτισης

Πόσες φορές μπορούν να φορτιστούν οι μπαταρίες NiMH ;
Όλες οι επαναφορτιζόμενες της Energizer μπορούν να φορτιστούν εκατοντάδες φορές υπό φυσιολογικές συνθήκες

Οι μπαταρίες MiMH μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τροφοδοσία όλων 
των Δεκτών Πομπού με ρέυμα σε οποιδήποτε μοντέλο, Αεροπλάνα, Αυτοκίνητα, Καραβάκια,
Ελικόπτερα κ.τ.λ, καθώς ακόμα και σε πομπό. 
 
 
 


2 σχόλια :

  1. Γεια σας,
    Πηρα μια συσκευη ENERGIZER accu recharge.Εβαλα τις μπαταριες για την πρωτη φορτιση χθες το βραδυ στις δεκα. Ειναι δεκα το πρωι και ακομα αναβει το κοκκινο λαμπακι. Ποση ωρα περιπου διαρκει η πρωτη φορτιση?
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΜΑΡΚΑ ΤΑ ΑΑ 1300ΕΩΣ2500 ΕΝΑΙΑΠΟ 4 ΕΩΣ 8 ΩΡΕΣ ΤΟ ΔΕ ΑΑΑ 850ΕΩΣ 1000 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 3,5 ΕΩΣ8 ΩΡΕΣ ΤΟ ΔΕ 9VOLT ΕΝΑΙ 7 ΩΡΕΣΚΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΛΕΙΝΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΧΡΟΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...