Balsa : Το βασικό υλικό κατασκευής των Τηλεκατευθυνόμενων Αεροπλάνων. Παραγωγή και λεπτομέρειες της Balsa (VIDEO)#2



Παραγωγή Balsa, Διαδικασία.
Σε άλλη ενότητα έχω αναφερθεί στο υλικό κατασκευής των αερομοντέλων, κυρίως των αεροπλάνων. Θεωρώ σκόπιμο να κάνω μια σύντομη περιγραφή στις λεπτομέρειες των ξύλων αυτών καθώς και στην παραγωγή των δέντρων Balsa. Χωρίς το τόσο χρήσιμο και ελαφρύ ξύλο Balsa δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ένα ελαφρύ αεροπλάνο που να μπορεί να πετάξει. Παρακάτω λοιπόν περιγράφω εν συντομία τα...
βασικά χαρακτηριστικά τις ξυλίας Balsa.
Τα Δέντρα μπάλσα (ochroma lagopus) φυτρώνουν σε υγρά τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και της Νέας Γουινέας. Ωστόσο, η μικρή χώρα του Ισημερινού, στη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής, είναι η κύρια πηγή του μοντέλου ποιότητας balsa στον κόσμο. Τα δέντρα  μπάλσα χρειάζονται ένα ζεστό κλίμα με πολλές βροχοπτώσεις και καλή αποστράγγιση. Για το λόγο αυτό, τα καλύτερα μπάλσα εμφανίζονται συνήθως σε υψηλό έδαφος κοντά σε τροπικά ποτάμια.
Συνήθως τα δέντρα μεγαλώνουν μεμονωμένα ή σε πολύ μικρές, ευρέως διασκορπισμένες ομάδες στη ζούγκλα. Όμως το ξύλο balsa έχει γίνει πολύ δημοφιλής στη βιομηχανία μοντελισμού.


Οι καλλιεργητές έπρεπε να βρει έναν τρόπο να παράγουν μεγαλύτερη αφθονία από μπάλσα. Αναπαράγονται από τις εκατοντάδες σπόρους και με τη βοήθεια του ανέμου, διασκορπίζονται στη γη, σε μια μεγάλη περιοχή της ζούγκλας που με τις ακτίνες του ηλίου αρχίζουν να παράγονται τα πρώτα Balsa δέντρα που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Σε 6 έως 10 έτη, το δέντρο είναι έτοιμο για να κοπή, έχοντας φτάσει σε ύψος μέχρι και 90 μέτρα ύψος και διάμετρο μέχρι 45 εκατοστά. Εάν αφεθεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, γίνεται πολύ σκληρό και το δέντρο αρχίζει να σαπίζει στο κέντρο.
Η έναρξη της επιχείρησης, παραγωγής  μπάλσα ήταν κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι σύμμαχοι είχαν ανάγκη από ένα πλούσιο υποκατάστατο για φελλό, χρησιμοποιούνταν  κυρίως σε συσκευές επίπλευσης, όπως πλωτήρες.  Λόγω του τρόπου που τα μεμονωμένα δέντρα μπάλσα είναι διάσπαρτα σε όλη τη ζούγκλα, ποτέ δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί η σωστή καταγραφή της παραγωγής μέχρι τώρα. Στο πριονιστήριο γίνεται η πρώτη τραχιά περικοπή σε μεγάλους κορμούς ή μπλοκ, και στη συνέχεια ξηραίνονται προσεκτικά σε κλίβανο, και τελικά συσκευάζονται σε δέματα για την αποστολή πώλησης.
 
Το μυστικό της ελαφρότητας του μπάλσα ξύλου μπορεί να δει κάποιος μόνο με το μικροσκόπιο. Τα κύτταρα είναι μεγάλα και πολύ αραιωμένα στα τοιχώματα του ξύλου που αυτό κάνει το ξύλο πολύ ελαφρύ.  
Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι σε σύγκριση με άλλα ξύλα, το μπάλσα είναι το τρίτο ή τέταρτο ελαφρύτερο ξύλο στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, το ξύλο μπάλσα συχνά θεωρείται το ισχυρότερο ξύλο για το βάρος της στον κόσμο.
 
Σας παραθέτω και ένα Βίντεο από εργοστάσιο Balsa.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...