ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ: Τι είναι τα Free Flight?

Τα μοντέλα free flight (ή μοντέλα ελεύθερης πτήσης) είναι το παλαιότερο κομμάτι του αερομοντελισμού.
Σε αντίθεση με τα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα , όπου ο χειριστής-πιλότος έχει τον έλεγχο του μοντέλου κατά τη διάρκεια της πτήσης του, ένα μοντέλο free flight, πετάει ελεύθερα, χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου της πτήσης του από τη στιγμή που θα απογειωθεί μέχρι τη στιγμή που θα προσγειωθεί...


Πρόκειται για ένα δημιουργικό χόμπι το οποίο επιτρέπει την μελέτη, συγκέντρωση και κατανόηση πληροφοριών που απαιτούνται για τις αρχές κατασκευής και πτήσης ενός αεροπλάνου.

Υπάρχουν free flight μοντέλα που κατασκευάζονται για να πετούν σε εξωτερικούς χώρους (outdoor), και μοντέλα που κατασκευάζονται για να πετούν σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους (indoor).
Τα τελευταία είναι πολύ ελαφρές κατασκευές, πετούν αθόρυβα με μικρή ταχύτητα (μπορούμε να τα ακολουθούμε περπατώντας αργά), με κινητήρια δύναμη ένα τυλιγμένο λάστιχο το οποίο καθώς ξετυλίγεται γυρνά την έλικα του μοντέλου. Συνήθεις χώροι για την πτήση των indoor είναι κλειστά σχολικά γυμναστήρια και παρόμοιες μεγάλες κλειστές ψηλοτάβανες αίθουσες.
Τα μοντέλα indoor είναι ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος για ξεκινήσει κανείς το χόμπι του αερομοντελισμού, ενώ κατάλληλοι χώροι πτήσης υπάρχουν σχεδόν παντού.
Υπάρχουν μοντέλα indoor τα οποία ζυγίζουν μόλις 1 γραμμάριο και μπορούν να μείνουν στον αέρα έως και περίπου 1 ώρα, αν και ο συνήθης χρόνος είναι αρκετά λεπτά
Τα μοντέλα εξωτερικού χώρου (outdoor), είναι συνήθως μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα μοντέλα εσωτερικού χώρου (indoor). Στόχος είναι και εδώ, ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής στον αέρα, με τη βοήθεια εκμετάλλευσης των θερμικών ρευμάτων του αέρα.
Έτσι, υπάρχουν μοντέλα εξωτερικού χώρου που μπορούν να μπουν στη δύνη ενός θερμικού ρεύματος, και το μοντέλο να πετά για πολύ ώρα, ενώ είναι δυνατόν το κινούμενο θερμικό ρεύμα να πάρει το μοντέλο μακριά από το χώρο πτήσης μας! Για το λόγο αυτό τα μοντέλα αυτά εξοπλίζονται με χρονοδιακόπτες οι οποίοι είτε διακόπτουν την λειτουργία του κινητήρα, ή προσγειώνουν το μοντέλο μετά από προκαθορισμένο χρόνο, έτσι ώστε να μη χάσουμε το μοντέλο μας.
 Η απουσία ελέγχου της πτήσης στα μοντέλα free flight μετά την απογείωσή του, δεν αποτελεί μειονέκτημα, αλλά κίνητρο,
γοητεία και πρόκληση.
Απλά μοντέλα εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου μπορούν να δώσουν ικανοποιητικές επιδόσεις με πολύ μικρό κόστος
ενώ είναι σχετικά εύκολα να κατασκευαστούν.
Η κατασκευή μοντέλων free flight μπορεί να είναι και χόμπι και άθλημα.
Σαν χόμπι, περιλαμβάνει την αναζήτηση σχεδίων και υλικών, την κατασκευή του μοντέλου, την τοποθέτηση της μηχανής και των εξαρτημάτων.
Όσο πιο έμπειρος γίνεται κάποιος, μπορεί να ασχοληθεί και με τη δημιουργία δικού του σχεδίου/μοντέλου. Ένας αρχάριος αερομοντελιστής θα μάθει τις τεχνικές κατασκευής μοντέλων αεροπλάνων, θα μάθει την αεροναυπηγική ορολογία και τα βασικά της αεροναυπηγικής επιστήμης.
Η κατασκευή μοντέλων επίσης μας διδάσκει υπομονή, επιμονή όταν κάτι αρχικά δεν πάει καλά, και ικανότητες λύσης προβλημάτων. Η απόκτηση και εφαρμογή αυτών των ικανοτήτων προάγει το αίσθημα της επιτυχίας και πλήρους γνώσης του αντικειμένου.
Η πτήση των μοντέλων αυτών σε αγωνιστικό επίπεδο, είναι η αθλητική πλευρά των free flight.
Τα indoor μοντέλα πετούν αργά και αθόρυβα.
Η απαίτηση πτήσης τους σε εσωτερικό χώρο κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή αγώνων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ωστόσο πιο συνήθης εποχή είναι ο χειμώνας. Στόχος είναι το μεγαλύτερο άθροισμα χρόνου πτήσης σε προκαθορισμένο αριθμό πτήσεων.
Στις διάφορες κατηγορίες free flight , υπάρχουν κανόνες οι οποίοι καθορίζουν το ελάχιστο βάρος και κάποιες διαστάσεις των μοντέλων.
Τα καλοφτιαγμένα indoor μοντέλα πρέπει να ελαχιστοποιούν το βάρος τους έχοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη αντοχή, ενώ πρέπει να αντισταθμίζουν την ισχύ της κινητήριας δύναμης ανάλογα με το μέγεθος του μοντέλου και ανάλογα με το μέγεθος του χώρου πτήσεων, έτσι ώστε να επιτύχουν τον μεγαλύτερο δυνατό χρόνο πτήσης.

Τα outdoor μοντέλα είναι γενικά μεγαλύτερα, βαρύτερα, και γρηγορότερα από τα indoor, και απαιτούν μεγάλους ανοιχτούς χώρους χωρίς δέντρα, κτίρια, και ηλεκτροφόρα καλώδια. Και στις κατηγορίες των μοντέλων εξωτερικού χώρου υπάρχουν περιορισμοί στο βάρος, τις διαστάσεις και το μέγεθος του κινητήρα.

Ο στόχος κατά την πτήση outdoor μοντέλων είναι να μάθουμε να διαβάζουμε τα σημάδια ενός διερχόμενου θερμικού ρεύματος του αέρα, και να εκτοξεύσουμε το μοντέλο μας την κατάλληλη στιγμή ώστε αυτό να μπει μέσα στο θερμικό και να εξασφαλίσουμε έτσι μια μεγάλη σε χρονική διάρκεια πτήση. Έτσι ουσιαστικά, κάνουμε έναν αγώνα με τη φύση ο οποίος απαιτεί ικανότητες όπως παρατηρητικότητα, υπομονή και κρίση.

Η ομορφιά των μοντέλων που πετάνε ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς είναι μια μορφή διασκέδασης που μας προσφέρουν τα μοντέλα free flight.
Η μαγεία που σε διακατέχει όταν βλέπεις το δημιούργημά σου να πετάει και να μένει στον αέρα για πολύ ώρα, ως αποτέλεσμα της προσεγμένης κατασκευής του, είναι μια πηγή ικανοποίησης που δεν την χορταίνεις.... ποτέ.
Αυτή είναι... η μαγεία των free flight!

ΠΗΓΗ:  aeromodelling-news.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...